Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Πολλά υποσχόμενες οι ιατρικές εφαρμογές της augmented reality


   H «επαυξημένη πραγματικότητα» και οι ιατρικές εφαρμογές της αποτελούν αντικείμενα έρευνας για την ESA.

   Τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει η «επαυξημένη πραγματικότητα» (augmented reality) στους αστροναύτες πάνω σε θέματα ιατρικού χαρακτήρα διερευνά η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, ESA, η οποία αναπτύσσει μία ειδική μονάδα με εξειδίκευση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
   Σύμφωνα με τις προβλέψεις των υποστηρικτών και μελετητών της augmented reality και των ιατρικών εφαρμογών της, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι ο χρήστης να φορέσει στο κεφάλι του ένα κράνος- οθόνη, που θα παρέχει καθοδήγηση όσον αφορά τη διάγνωση προβλημάτων υγείας και εν δυνάμει εγχειρήσεις.
   Το όνομα του πρωτοτύπου είναι CAMDASS: Computer Assisted Medical Diagnosis and Surgery System. Η επαυξημένη πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να «παντρεύει» την εικονική πραγματικότητα με την πραγματικότητα, προβάλλοντας κείμενο και γραφικά υπολογιστή στο οπτικό πεδίο του χρήστη, και οι δυνατότητές της σχεδόν σε κάθε τομέα δραστηριότητας θεωρούνται τεράστιες.
   Προς το παρόν, ο προσανατολισμός του CAMDASS είναι προς εξετάσεις με υπερήχους, ωστόσο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι πάρα πολλές οι προοπτικές που ανοίγονται. Οι υπέρηχοι επελέγησαν επειδή αποτελούν ένα εξαιρετικό ιατρικό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
   Στο μέλλον οι αστροναύτες θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη Γη, οπότε θα είναι επιτακτικό να μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Ανάλογα με την απόστασή τους από τον μητρικό πλανήτη, οι συζητήσεις με γιατρούς στη βάση θα είναι εξαιρετικά αργές, έως και αδύνατες. «Αν και θα υπάρχουν άτομα με ιατρικές γνώσεις στα πληρώματα, οι αστροναύτες είναι αδύνατον να είναι πλήρως εκπαιδευμένοι πάνω σε όλες τις ιατρικές διαδικασίες που ενδεχομένως να χρειαστούν» λέει ο Αρνό Ρούνγκε, μηχανικός βιοϊατρικής ο οποίος επιβλέπει το όλο πρόγραμμα.



    Το CAMDASS διαθέτει μία οθόνη κεφαλής stereo και ένα όργανο υπερήχων το οποίο ακολουθείται από μία κάμερα υπερύθρων. Ο ασθενής εξετάζεται μέσω τοποθέτησης ενδείξεων στο κατάλληλο σημείο. Μία συσκευή υπερήχων συνδέεται με το CAMDASS, με το σύστημα να κάνει δυνατή την «καταχώρηση» του σώματος του ασθενούς στην κάμερα, και την προβολή του μέσω της οθόνης στο οπτικό πεδίο αυτού που φορά το CAMDASS. Στη συνέχεια, ο χρήστης καθοδηγείται μέσω προβολής τρισδιάστατων οδηγιών.
   Το πρωτότυπο έχει δοκιμαστεί στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου Saint- Pierre στις Βρυξέλλες, από προσωπικό, φοιτητές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Ακόμα και μη εκπαιδευμένοι χρήστες μπορούσαν να εκτελέσουν δύσκολες διαδικασίες χωρίς άλλη βοήθεια.
«Βάσει αυτής της εμπειρίας, επιδιώκουμε τη βελτίωση του συστήματος- για παράδειγμα, μέσω της μείωσης του βάρους της οθόνης, καθώς και του συνολικού όγκου της συσκευής. Όταν το σύστημα ‘ωριμάσει’, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τμήμα ευρύτερων συστημάτων τηλεϊατρικής, για την παροχή ιατρικής βοήθειας μέσω δορυφόρου. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομο εργαλείο για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης επίσης…θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να προχωρούσαμε σε δοκιμές σε απομακρυσμένες περιοχές, στον αναπτυσσόμενο κόσμο ή ακόμα και στη βάση Concordia στην Ανταρκτική. Στη συνέχεια, θα μπορούσε να βρεθεί στο Διάστημα» λέει ο κ. Ρούνγκε.
   Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ερευνών Βασικής Τεχνολογίας της ESA, και το πρωτότυπο αναπτύχθηκε από κοινοπραξία της οποίας ηγήθηκε η Space Applications Services NV στο Βέλγιο, με υποστήριξη από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών Καρκίνου DKFZ.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ESA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου